HiVent Blog

Blog sayfamızda endüstriyel duman ve tozların zararları ve duman emiş sistemleri, toz toplama sistemleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayfadaki tüm bilgilerin hakları şirketimize aittir. Kaynak gösterilerek ve sayfa linki verilerek kullanılabilir.

Bu sayfada yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı e-posta adresimize iletebilirsiniz. Yayınlanması uygun görülen yazılarınızı sizin isminizle bu sayfada yayınlamaktan mutlu oluruz.

Kaynak dumanı emiş ve filtreleme

 

kaynak dumanı emici

Kaynak, daha büyük parçaların montajını iyileştirmek için sarf malzemesi elektrotlarının sıklıkla uygulandığı yoğun ısı ile metal parçaları birleştirir. Baz metalden ve özellikle elektrotlardan duman çıkar. Kaynak dumanı, metallerin, gazların ve diğer bileşiklerin karmaşık bir karışımıdır. Ayrıca ultra ince madde dahil çok küçük parçacıklar içerir. Kaynakçıların maruziyeti, kaynak işleminin kendisi, iş yeri özellikleri ve koruyucu önlemler dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

 

Kendinizi Kaynak Dumanlarından Koruyun!

Kaynak dumanı parçacıklarına maruz kalma ile ilgili çeşitli tehlikeler ilişkilendirilmiştir.

Bu tehlikeler, kaynak arkı tarafından üretilen aerosol haline getirilmiş ince ve ultra ince metal ve metal oksit parçacıklarının yüksek konsantrasyonlarıyla ilgilidir. Ark tarafından üretilen ısı, aşırı ısıtılmış metal damlacıkları şeklinde kaynak havuzuna aktarılan elektrotu eritir. Sıçrama parçacıkları da oluşur. Sıçrayan parçacıklar ve ısıtılmış metal damlacıkları, daha sonra katı parçacıklar oluşturmak üzere çekirdeklenen yüksek konsantrasyonlarda aşırı doymuş metal buharları üretir. Bu partiküller ortam sıcaklıklarına soğudukça yoğunlaşma ve pıhtılaşmaya uğrarlar, bu da zincir agregatlarının ve aglomeraların oluşumuna yol açar.

Kaynakçılar, dış mekan, açık, iyi havalandırılan alanlardan (ör. şantiyeler) kapalı, yetersiz havalandırılan alanlara (ör. sürünme alanları, gemi gövdeleri ve boru hatları) kadar çok sayıda ortamda çalışır. Kaynakçının arkla yakınlığı, operatörü yüksek konsantrasyonlarda metal dumanlarına maruz bırakır); bu nedenle, maruziyet çalışmaları genellikle kaynakçının nefes alma bölgesindeki duman konsantrasyonlarını ölçer. Son yıllarda araştırmacılar, manganez, krom, nikel ve diğer uçucu kimyasal türler gibi belirli duman bileşenlerine maruz kalmanın etkilerini incelemeye ve maruziyeti en aza indirmenin yollarını aramaya artan bir önem verdiler.

Duman emme sistemleri

 

Kaynak dumanlarını uzaklaştırmak için  kaynakhane havalandırma sistemlerinin geliştirilmesine de büyük miktarda çaba sarf edilmiştir. Bu havalandırma sistemlerinden bazıları; duman emişli torçları, lokal duman emicileri, yerleşik emiş duvarlarına sahip kaynak kabinlerini, filtre kulesi ve ortam havalandırma (hall ventilation) sistemlerini de içerir. Bu seçeneklere rağmen, pratik veya ekonomik nedenlerle, kaynak işlemleri genellikle mühendislik kontrollerinin olmadığı açık alanlarda meydana gelir, burada başka işlerle uğraşan yakınlardaki işçiler de dumana maruz kalabilir. Bu durum, birden fazla istasyondaki işçilerin aynı geniş, açık çalışma alanını paylaştığı inşaat veya üretim tesislerinde özellikle yaygın olabilir. Genel olarak, arkı korumak ve yakındaki çalışanları ultraviyole ışığına maruz kalmaktan korumak için çaba gösterilmesine rağmen, genellikle dumanlardan kaynaklanan maruziyeti kontrol altına almak ve önlemek için çok az şey yapılır. Bu, yalnızca kaynakçının kaynak dumanına maruz kalmasına değil, aynı zamanda yakındaki çalışanların da ikinci el maruz kalmasına neden olur.

 

HiVent Teknoloji, 01/02/2024, Ankara

 

 

robot cell with opening roof