Blog sayfamızda endüstriyel duman ve tozların zararları ve duman emiş sistemleri, toz toplama sistemleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayfadaki tüm bilgilerin hakları şirketimize aittir. Kaynak gösterilerek ve sayfa linki verilerek kullanılabilir.
Bu sayfada yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı e-posta adresimize iletebilirsiniz. Yayınlanması uygun görülen yazılarınızı sizin isminizle bu sayfada yayınlamaktan mutlu oluruz.
KAYNAK ROBOTLARI İÇİN DUMAN EMİŞ SİSTEMLERİ
Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, 2022'de 3 milyon 904 bin olan faaliyetteki endüstriyel robot sayısı 2023 yılında 4 milyon 282 bine yükseldi.
Yine IFR verilerine göre Türkiye’de faaliyetteki endüstriyel robot sayısı ise 2023 yılında bir önceki yıla göre %15 artışla 26 bin 413 adet oldu. Türkiye, dünyada robot stoğuna göre 16. sırada yer aldı.
Tabii bunların hepsi kaynak robotu değil. Türkiye'de endüstriyel robotların yaklaşık %25'i otomotiv sektöründe, %15 kadarı da makina / metal sektöründe faaliyet göstermektedir.
Üretimde robot kullanımı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla çoğalıyor. Kaynaklı imalatta kullanılan robotların birçoğunda duman emiş sistemleri maalesef mevcut değil.
Oysa ki; manuel kaynak işlemlerinden daha fazla ark zamanı sağlayan bu robotlar, çalışma ortamına çok daha fazla partikül yayılmasına sebep olmaktadır. Robotların ürettiği bu kaynak dumanı partikülleri esasen robotların kendisine de zarar veriyor. Bu partiküller robotların hassas mekanik ve elektronik parçalarına nüfuz ederek arıza oranlarını yükseltiyor.
Kaynak robotlarında duman emiş sistemlerine hızlıca bir göz atalım.
1. Hücre içerisinde çalışan robotlardan duman emiş: Bazı kaynak robotları tamamen kapalı hücreler içerisinde çalışmaktadır. Bu hücreler doğru şekilde tasarlandılar ise üst taraflarında bir boru bağlantısı olmalı ve hücrenin duvarlarının alta tarafında da dışarıdan hava almasını sağlayacak uygun ölçüde menfezler olmalıdır. Tamamen kapalı bir hücre için gerekli hava debisi hesabı için lütfen uzmanlarımıza başvurunuz.
Üst tarafta hazır bulunan boru bağlantı deliği vasıtasıyla boru bağlantısı yapılarak bir filtre ünitesine duman emişi sağlanır. Hücre duvarlarının alt tarafında bulunan hava giriş menfezlerinden içeriye ortam havası doğal olarak giriş yapar. Bazı durumlarda filtre ünitesinden çıkan temiz havanın tamamı veya bir kısmı hücrenin zemin kotundan tekrar hücre içerisine çok düşük hızlarla geri beslenebilir.
Bazı robot hücreleri ise üstü tamamen açık şekilde tasarlanmaktadır. Bu tür hücreler için farklı duman emme sistemleri tasarlanabilir.
Hücre tavanının tamamen açılıp/kapanması sağlanabilir. Böylece üstten malzeme transferi kolaylıkla yapılabilir ve davlumbaz olarak da tasarlanan bu tavan kapandığında duman emişi sağlıklı biçimde yapılabilir.
Torç üzerinden yüksek vakum ile emiş sağlanabilir. Yüksek vakum ürünlerimizi inceleyiniz.
Robot entegratörleri müşterilerinin taleplerine göre çok farklı sistenler de tasarlayabilmektedir. Tasarım her ne şekilde olursa olsun, kaynak dumanlarını en üst seviyede emerek filtre etmek için mutlaka bir çözümümüz mevcuttur.
Plazma/lazer kesim robotları, taşlama robotları, boya robotları gibi daha farklı uygulamalar için de verimli çözümler üretebilmekteyiz.
Robot yatırımı yapan şirketler, siparişleri öncesinde mutlaka duman ve toz emiş sistemlerini de hesaba katarak ilerlemelidir. Tasarımın henüz başında iken duman ve toz emiş sistemi tasarımı da eklendiğinde çok daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Robot entegratörleri ise duman ve toz emiş sistem tasarımları için mutlaka uzman firmalarla iş birliği içinde olmalıdır.
HiVent Teknoloji, 18/11/2024, Ankara
robot cell with opening roof