Blog sayfamızda endüstriyel duman ve tozların zararları ve duman emiş sistemleri, toz toplama sistemleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayfadaki tüm bilgilerin hakları şirketimize aittir. Kaynak gösterilerek ve sayfa linki verilerek kullanılabilir.
Bu sayfada yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı e-posta adresimize iletebilirsiniz. Yayınlanması uygun görülen yazılarınızı sizin isminizle bu sayfada yayınlamaktan mutlu oluruz.
CNC İŞLEME MERKEZLERİNDE YAĞ BUHARI FİLTRELEME
Günümüzde otomotiv, medikal, savunma sanayi, havacılık başta olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılan CNC işleme merkezleri, metal işleme yaparken soğutucu ve yağlayıcı sıvılar kullanırlar.
İşleme esnasında oluşan yüksek ısı bu sıvıların hızlıca buharlaşmasına yol açar. Bu buharların solunması sağlık açısından risklidir ve atmosfere atılmaları da yasaktır. Bu yağ damlacıkları havada asılı kalır ve boyutları 1-10 mikron, yağ dumanları ise 0.1-1 mikron boyutlarında olabilir. Mineral yağ buharı için mevcut OSHA standardı, 8 saatlik bir çalışma vardiyasında ortalama metreküp hava başına 5 mg mineral yağ buharı ve 15 mg/m3 TWA'dır (toplam partikül).
Bu buharlar makinelerin hassas mekanik ve elektronik sistemlerine de oldukça fazla zararlar verir. Konsantrasyonu arttığında ve alt patlama sınırına ulaştığında, 200 derece üzerinde ısıya sahip yüzeylerle teması ve bir kıvılcım sebebiyle patlama riski taşır.
Yağ buharı ve yağ dumanlarının oluşumu sadece CNC işleme merkezleri ile sınırlı değildir. Yağlı taşlama, dövme, bazı plastiklerin işlenmesi, ısıl işlemler, döküm ve diğer talaşlı imalat işlemlerinde de oluşurlar. Soğuk kalıplama işlemi ile ilgili vaka analizimizi inceleyiniz.
Tüm bu ve benzeri sebeplerden dolayı bu buharların en hızlı biçimde filtre edilmesi ve yoğunlaşan bu sıvıların da geri kazanılarak tekrar kullanılması için yağ buharı emme ve filtreleme sistemleri kullanılmalıdır.
Bu sistemler her işleme merkezi için özel olabileceği gibi, merkezi olarak tasarlanarak aynı anda birden fazla CNC işleme merkezinde oluşan yağ buharlarını emerek filtre edebilir.
Bu filtreleme cihazları santrifüj, elektrostatik veya mekanik filtrelemeye sahip olabilirler. Her üretici farklı bir teknoloji ile yağ buharlarını ayrıştırmayı hedefler.
Bir işleme merkezinde hangi debide yağ buharı filtresi kullanılacağını nasıl hesaplayabiliriz?
İşleme merkezinin kapalı alanında en x boy x yükseklik ölçümüyle, bu alanın hacmi m³ olarak hesaplanır. Daha sonra kabin içerisindeki ekipmanlar bu hacimden çıkarılır (genellikle hacmin %20 si) Hesaplanan bu net hacim buhar yoğunluğuna göre değişebilmekle birlikte, genel olarak 360 ACH ile çarpılarak gerekli debi kolaylıkla hesaplanabilir.
Örneğin, işleme merkezinin kapalı hacmi 2 m³ ise %20 ekipman hacmi çıkarılıp 1,6 m³ net hacim bulunur. Bu hacim 360 ile çarpıldığında, yaklaşık 576 m³/saat debiye sahip bir yağ buharı filtresi genel olarak yeterli olacaktır.
Birçok CNC işleme merkezi üreticisi, bu kapalı hacim üzerinde boru/hortum bağlantısı için en az bir adet emiş deliği açarlar. Bu delik kullanılarak filtre sistemine bağlantı yapılabilir. Ayrıca yine birçok üretici gerekli hava debisini de kullanım kılavuzlarında belirtirler.
Yağ buharı filtre çözümlerimizi inceleyiniz.
HiVent Teknoloji, 16/03/2024, Ankara
robot cell with opening roof